Montaj si reparatii apometre

Tot mai multe gospodarii au apometre pentru a evita plata unui consum care nu le apartine. Un apometru inregistreaza exact cantitatea de apa folosita de fiecare apartament. O astfel de lucrare trebuie realizata doar de catre cineva specializat.

Conform legislatiei in vigoare este interzisă realizarea de activităţi de montare, inlocuire şi sigilare a apometrelor în imobile de tip condominiu de către persoane fizice sau juridice care nu dețin autorizație ANRE corespunzătoare tipului de activităţi desfăşurate.

Nerespectarea prevederilor prezentului regulament atrage răspunderea contravenţională şi/sau penală, în conformitate cu prevederile legale.

Operatiunea de activităţi de montare, inlocuire şi sigilare apometre se executa numai de catre o firma cu atestare ANRE prin utilizarea de materialelor calitative, acestea fiind atestate tehnic.

La terminarea activităţi de montare, inlocuire sau sigilare apometrelor conform legislatiei in vigoare de la o firma cu atestare ANRE trebuie sa primiti:

-Proces verbal de montare, inlocuire sau sigilare a apometrelor in care sunt trecute toate sigiliile inseriate cu serie unica, nr. de autorizatie ANRE si numele instalatorului, tipul si nr. de autorizare a instalatorului autorizat ANRE care a efectuat montajul.

-Certificatul de conformitate si avizul metrologic de la apometre.

-Contract de prestari de servicii si factura aferenta serviciului.

Nu va lasati, pacaliti de „mesterii care monteaza si repara tot” Apelati numai la firme atestate ANRE pentru activităţi de montare, inlocuire sau sigilare de apometre!

Inainte de a chema un instalator la tine acasa, iti voi prezenta toti pasii pe care ii va urma. In felul acesta, vei fi informat si te vei simti confortabil stiind ceea cea se va face.

  • Executarea lucrarii de montaj-montarea apometrelor sau inlocuirea celor vechi cu unele noi
  • Amplasarea robinetilor
  • Sigilarea apometrelor-se va face cu sarma sau plumbi si garanteaza montarea corecta de catre o firma autorizata
  • Inmanarea actelor care certifica faptul ca lucrarea a fost realizata correct. Trebuie sa primesti urmatoarele documente: contract de contorizare, procesul verbal , bulletin de verificare, dar si certificatul de garantie.

Timpul de lucru pentru montarea apometrelor este relativ scurt. In cazul in care instalatorul descopera unele probleme si trebuie sa reconfigureze instalatia sau trebuie sa inlocuiasca unele racorduri, timpul alocat unei astfel de operatiune va creste semnificativ.

Nu uita sa faci verificarile in timp util. Certificatele de garantie sunt oferite de o perioada limitata de timp-24 luni. De asemenea, buletinele de verificare expira dupa 2-3 ani. In cazul apometrelor pentru apa rece-timpul este de 60 luni, pec and in cazul celor de apa calda este de 48 luni.

Verificarea apometrelor

Atunci cand buletinele de valabilitate expira, trebuie sa chemam un instalator sa verifice apometrele. Aceasta operatiune trebuie facuta de o firma specializata care ne va da la sfarsit un certificat de garantie si un nou buletin care sa ateste validitatea apometrelor.

Conform ultimelor legi adoptate, verificarile se fac la 4 ani in cazul apometrelor de apa calda si la 5 ani in cazul celor de apa rece.

Pentru a verifica daca totul este in ordine, instalatorul va scoate vechile apometre si va verifica index-ul, dar si seria apometrelor. Dupa aceasta verificare se remonteaza si se sigileaza. Proprietarul va primi un proces verbal, dar si un nou buletin de verificare valabil inca 4 sau 5 ani (in functie de situatie).

Daca instalatorul descopera ca apometrele sunt defecte, acestea sunt inlocuite cu unele noi. Vei primi de asemenea si un certificate de garantie valabil 24 de luni ceea ce iti asigura costurile montarii in cazul in care ceva merge prost in urmatorul an.

Ai grija sa faci cu regularitate aceste verificari pentru ca poti plati in plus fata de ceea ce consumi, daca apometrele tale nu inregistreaza corect cantitatea de apa folosita.

Timpul necesar verificarii apometrelor este de aproximativ 30 de minute. In cazul in care se descopera unele probleme si trebuie inlocuite apometrele, timpul de executie al lucrari creste semnificativ.

Sigilarea apometrelor

Sigilarea apometrelor este obligatorie si este in binele tau. Apometrul sigilat demonstreaza ca nu este umblat la acesta si astfel consumul de apa este cel real.

Sigilarea se face doar de catre firme sau instalatori autorizati B.R.M.L. . Instalatorulcare iti va inmana un proces verbal prin care se certifica sigilarea apometrelor.

Sigilarea se efectueaza in urma montarii sau schimbarii apometrelor sau in cazul deteriorarii / ruperii sigiliilor initiale.

Sigilarea apometrelor se face cu sigilii din policarbonat / acetal, cu sigilii din pumb sau cu sarma otelita speciala. Sigiile sunt inscriptionate cu o serie unica.

Pe procesul verbal ce vi se va inmana veti regasi seriile apometrelor, indexul la care apometrele au fost sigilate si seriile unice ale sigiliilor.

Autorizatie montaj apometre