Aerul din interiorul caloriferelor creeaza probleme in transferul termic, crescand astfel considerabil costurile de incalzire si scazand dramatic eficienta caloriferului, indiferent daca acesta este din fonta, aluminiu sau otel.

De aceea, aerisirea caloriferelor este o operatie absolut necesara pentru pregatirea pentru sezonul rece, operatia putandu-se realiza toamna sau chiar iarna, imediat dupa ce s-a umplut instalatia de termoficare cu apa.

Aerisirea caloriferelor nu inseamna altceva decat eliminarea aerului din instalatia termica si va creste considerabil randamentul instalatiei termice. Desi cauzele care duc la proasta functionare a caloriferului pot fi legate si de infundarea tevilor de tur sau de retur, aerisirea caloriferelor este prima operatie pe care se recomanda sa o facem ori de cate ori sesizam ca el nu se mai incalzeste corespunzator.

Cum se face aerisirea caloriferelor?

Daca instalatia termica este corect realizata, operatia de aerisire a caloriferelor ar trebui sa se poata realiza usor chiar de catre beneficiarii instalatiei, fara a fi nevoie de interventii speciale. Insa, daca instalatia de termoficare nu a fost corect conceputa si caloriferele nu dispun de aerisitoare adecvate, aerisirea caloriferelor va deveni o operatie anevoioasa, daca nu chiar imposibila! Daca am inteles procesul de functionare si designul caloriferului, vom sti exact ce avem de facut! Astfel, indiferent de modelul sau materialul din care este caloriferul, prin partea superioara si, mai exact, prin teava de tur, intra agentul termic, adica apa calda. Aceasta teava de tur traverseaza caloriferul pe toata diagonala lui si iese prin partea de jos, adica prin teava de retur a caloriferului. De-a lungul drumului apei prin calorifer se formeaza bule de aer care, firesc, se vor ridica deasupra returului, in partea superioara a caloriferului, acolo unde este montata aerisitoarea sau robinetul de aerisire a caloriferului.

Robinet de tur cu cap termostat

Robinetele acelea albe cu gradatii si ilustratii sugestive de la 1 la 5 nu sunt altceva decat robinetele de tur cu cap termostat! Printr-un sistem de valve care controleaza debitul agentului termic, acestea au rolul de a controla gradul de incalzire al caloriferului, fiind foarte utile pentru crearea unui ambient preferential in camera. Astfel, in zilele mai putin friguroase, nu va fi nevoie sa stam cu fereastra deschisa pentru a echilibra temperatura si va fi suficient sa reglam termostatul pe o gradatie mai mica, sau chiar pe zero, reducand astfel considerabil consumul! Acestea nu ar trebui sa lipseasca din nicio gospodarie si mai ales acolo unde incalzirea este asigurata de o centrala termica. Mai mult, un robinet cu cap termostat ne permite ca atunci cand plecam de acasa sa inchidem complet caloriferul, urmand sa il deschidem abia cand revenim! Desigur, acest aspect contribuie mult la reducerea consumului de agent termic si va duce sa scaderea facturilor dumneavoastra. Daca vom realiza si aerisirea corecta a caloriferului vom aduce un plus la echilibrarea consumului.

Etapele aerisirii caloriferului

Desi odata ce am inteles functionarea caloriferului operatia este intuitiva si aproape banala, este bine sa stim ca in aerisirea caloriferelor sunt cateva etape logice pe care trebuie sa le parcurgem, indiferent de tipul caloriferului. Vom incepe prin inchiderea robinetilor de tur si de retur. Pentru ca urmeaza sa actionam aerisitoarea caloriferului si e posibil sa iasa si apa, vom avea la indemana un vas in care sa colectam apa evacuata, evitand astfel urmarile nedorite. Se va deschide usor robinetul de aerisire, fiind pregatiti pentru eliminarea aerului si a apei pana in momentul in care se va echilibra presiunea din calorifer cu cea atmosferica. Vom deschide acum cu grija robinetul de retur si il vom tine deschis pana nu va mai iesi aer ci doar apa. Urmeaza sa inchidem aerisitoarea caloriferului si nu vom uita sa deschidem cele doua robinete – ata pe cel de tur, cat si pe cel de retur.

Programari la 0722974760, 0766974760 pentru aerisirea caloriferelor din fonta, otel sau aluminiu.

Pare complicat? Apelati oricand la echipa noastra de instalatori autorizati.