A venit vara si sezonul reamenajarilor este in toi, este timpul sa schimbam caloriferele vechi.

Iata pasii ce trebuie sa ii urmam pentru montarea unui calorifer nou:

Mai intai de toate se demonteaza caloriferele vechi , din fonta sau otel, daca ele exista. Cum anume se demonteaza am prezentat intr-un articol anterior. Acum ne vom concentra pe etapa de montaj.

La ce anume trebuie sa fim atenti acum?

Trebuie sa pozitionam in primul rand caloriferul pentru accesul optim. Astfel, daca el este langa o usa de balcon este mai facil sa montam robinetul de tur in partea opusa pentru a fi mai ferit. Un alt aspect este cel al inaltimii de montaj.

Ne vom ghida dupa teava de tur. Pe cat posibil vom ajusta inaltimea astfel incat teava de tur sa fie in plan orizontal. Apoi, teava de retur se va monta pe sub calorifer. Teava de retur va fi sustinuta de bride metalice.

Pentru robinetul de tur putem opta ca varianta de montaj sa cumparam un robinet cu cap termostat. Ce inseamna acest lucru? Manerul robinetului are inglobat un termostat. Prin setarea lui se va mentine in camera o temperatura constanta. Principiul de lucru al acestuia este total deschis – total inchis.

Temperatura constanta se mentine prin varierea duratei de deschidere a caloriferului. In cazul in care avem montate repartitoare se pot obtine economii importante pe durata zilei prin mentinerea unei temperaturi mai scazute decat in timpul noptii.
Ca teava de racordare avem la dispozitie variantele cu cupru,teava multistrat sau polipropilena. Intai se fixeaza caloriferul in bridele de sustinere, se monteaza robinetii de tur si de retur apoi se face racordarea cu tevi.

Acestia sunt in mare pasii de montaj a unui calorifer/radiator. Vom apela la serviciile unei firme specializate in instalatii sanitare si termice. Va dorim spor la treaba in inlocuierea caloriferelor.

Haideti sa vedem cum se face aerisirea corect si eficient!

In primul rand, oprim robinetele caloriferului atat pe tur cat si pe retur. Tinem cont ca robinetul de tur este montat in partea de sus a caloriferului, pe unde intra apa in radiator, iar cel de retur in partea de jos, pe unde apa iese din radiator. Intre tur si retur exista o mica diferenta de presiune.

Robinetul de tur poate avea si un termostat, care masoara temperatura din camera si inchide sau deschide caloriferul pentru a pastra o temperatura constanta in incapere.

Pentru mai multe amanunte, va recomandam articolul despre cum functioneaza un robinet cu cap termostat.

Dupa ce am inchis cele doua robinete, deschidem supapa sau surubul de la aerisitor. Aerisitorul este montat in partea de sus a caloriferului, in capatul opus fata de unde este montat robinetul de tur.

Asteptam sa iasa aerul si apa cu presiune. Avem la indemana un lighean sau un vas, astfel incat apa sa nu curga pe jos .

Mai departe, deschidem usor robinetul de retur, pana cand nu mai iese deloc aer, ci doar apa, iar caloriferul nu mai „bolboroseste”. Inchidem surubul de la aerisitor si deschidem complet robinetele de tur si retur.

Ne pregatim sa schimbam caloriferele vechi de fonta care sunt infundate. Sau poate construim o casa si am ajuns la etapa achizitionarii caloriferelor.

Ajungem la aceeasi intrebare: cum dimensionam caloriferele?

Raspunsul cel mai scurt in cazul proiectelor de case noi este ca urmam dimensiunile din proiectul de instalatii. In cazul celor care schimba calorifere vechi de fonta, nu pot apela la aceasta varianta.

Aici trebuie facute calculele de pierdere termica (pierderea de caldura) a camerelor in functie de cati pereti au geamuri, cati pereti sunt pe nord, cati pereti sunt exteriori, daca apartamentul este la ultimul etaj sau la parter si cate si mai cate.

In final rezulta o putere necesara pentru a acoperi pierderea de caldura a camerei pastrand in interior o temperatura dorita si considerand ca afara este o anumita temperatura medie.

Plecand de la necesarul de putere (termica) calculat la pasul anterior se merge mai departe si se identifica la producatorii de radiatoare ce putere degaja fiecare model de radiator.

De exemplu, pentru caloriferele de otel cu inaltimea de 60 de cm, observam ca puterea degajata creste odata cu cresterea lungimii caloriferului.

De obicei, puterea termica a caloriferului este masurata la o temperatura a apei pe tur de 90 de grade, pe retur de 70 de grade iar temperatura initiala in camera de 20 de grade Celsius (observam notatia 90/70 in tabelul dat de producator).

Alegem din tabelele date de productori acele calorifere care ne convin atat ca dimensiuni cat si ca putere necesara pentru fiecare camera si astfel am identificat ce calorifere trebuie sa cumparam si ce dimensiuni trebuie sa aiba.

Daca in cazul centralelor murale de interior putem seta temperatura pe tur de 90 de grade si o circulatie a apei astfel incat pe retur sa nu scada sub 70 de grade, in cazul apartamentelor racordate la sistemele centralizate de incalzire, acest lucru nu ne mai este la indemana.

De obicei, temperatura pe tur este intre 60 si 65 de grade celsius iar cea de pe retur intre 50 si 60 de grade.

Avand acest lucru in vedere rezulta o formula practica de dimensionare a caloriferului pentru o camera: se inmulteste volumul camerei (Lungime X latime X Inaltime ) cu 50 W/mc si rezulta pierderea medie de caldura a camerei.

Din tabelele producatorilor alegem acel calorifer care la 90/70 grade degaja o data si jumatate – de doua ori puterea calculata la pasul anterior.

Aceasta formula este un punct de plecare pentru verificarea cantitativa a valorii rezultate din calculul exact in cazul proiectului de instalatii al casei si o formula practica utila de verificare a dimensionarii caloriferelor in cazul renovarii unui apartament.

Trebuie se tinem cont intotdeauna ca daca este prea cald in casa putem da caloriferele mai incet. Daca este prea frig si robinetii caloriferelor sunt dati la maxim, de la ele nu mai putem obtine caldura in plus.

Ca punct de plecare, in general, un radiator de otel de 1 m lungime si 60 cm inaltime degaja o putere de catalog (90/70) intre 2100 W si 2500 W. Pentru inaltimea de 60 de cm, puterea creste sau scade liniar odata cu cresterea sau scaderea lungimii.

Urmand sfatul „vara sanie si iarna car” ar fi momentul sa ne preocupam un pic de imbunatatirea confortului termic pe perioada iernii.

Si cum putem obtine mai multa caldura cu aceleasi calorifere?

Prin montarea unei pasle izolatoare si reflectoriozante in spatele caloriferului. Sa vedem mai departe cum se face aceasta lucrare.

Intai se demonteaza caloriferul. Daca nu putem sa facem acest lucru lucrarea se face mai greu. Cu o ruleta masuram pe perete locul unde vom amplasa pasla izolanta.

Poate ca uneori, dupa ce casa este gata observam ca unele calorifere se incalzesc mai bine iar celelalte mai putin. Observam ca, de fapt, diferentele se simt la coloane diferite. Ce-i de facut ? Schimbam tevile de coloana ?

O solutie la indemana si cu costuri acceptabile este montarea robinetilor de echilibrare pe retururile coloanelor de incalzire.

Aceeasi solutie se poate aplica si in cazul blocurilor conectate la sisteme centralizate de incalzire unde avem aceasta problema a incalzirii diferite a tevilor de coloane in diferite camere.

Ca exemplu, sa luam doua coloane de incalzire cu doua calorifere.

Una are o teava mai mare atat pe tur cat si pe retur, cealalta are o teava cu diametru mai mic. Caloriferele sunt identice si presupunem ca, daca tevile ar avea acelasi diametru debitul ar fi impartit in mod egal intre cele doua ramuri.

Dar cum una din tevi are diametru mai mare, ea va favoriza un debit mai mare prin ea si implicit prin calorifer. Astfel, caloriferul instalat la teava mai mare se va incalzi mai mult decat celalalt.

Similar, in apartament observam ca daca verificam cu mana temperatura tevilor de coloana, unele coloane sunt mai reci, altele mai calde.

De principiu, ca sa se incalzeazsca la fel, in acest caz simplu, ar trebui ca tevile sa aiba acelasi diametru. Dar pentru ca nu le putem schimba, incercam sa reducem debitul din pe teava mai groasa de retur cu un robinet cu care vom lasa sa treaca mai putina apa. Asa si facem.

Montam pe teava mai mare un robinet. Dar intrebarea este, cat de mult il rotim ? Si aici intervine solutia oferita de robinetul de echilibrare. El are doua tevi (prize de presiune) care permit masurarea presiunii in amonte si in aval de vana din robinet.

Deci montand un manometru in aval (dupa trecerea apei prin robinet) masuram cat de mult opreste robinetul debitul de apa.

Dar noi am vrea ca sa avem aceeasi presiune pe retur si pe coloana a doua, pe cea pe care vrem sa marim debitul. Astfel, pentru a masura si acolo efectul reglajului de pe prima coloana, montam similar un robinet de echilibrare care ne permite masurarea presiunii.

Deci, ideea este sa aducem cele doua coloane la presiuni egale pe retur, de aici rezultand si debite egale prin calorifere, adica o incalzire egala a caloriferelor. Principiul prezentat se aplica si pentru sisteme de incalzire cu mai mult de doua coloane, lucrarea este mai complexa.

Dar odata inteles fenomenul, apelam la o firma specializata de instalatii termice care ne va oferi ajutorul in reglarea si echilibrarea hidraulica a sistemului de incalzire.

Instalatorii nostrii monteaza toata gama de produse din categoria de calorifere din fonta.

Fie ca este vorba de calorifere fonta cu suprafata PLATA, calorifere fonta PERDEA sau calorifere clasice COLOANA, este recomandat sa apelati la instalatori cu experienta.

Caloriferele din fonta au ca avantaj principal un indice al coroziunii foarte mic pe suprafata interioara in contact cu apa. Durata de viata a caloriferelor din fonta este de peste 30 de ani. Rezistenta foarte mare la coroziune.

Suprafata mare de radiatie si pastrare a temperaturii pe o perioada de timp mai mare decat a caloriferelor din ote.

Astfel in comparatie cu caloriferele clasice, fabricate din otel sau aluminiu confera un mare avamtaj economic si durabilitate in timp.

Ce trebuie sa stiti inainte de a schimba caloriferele

Atunci cand alegeti caloriferele este indicat sa aveti in vedere parametrii maximi de presiune si temperatura ai agentului termic (centrala proprie sau centrala de bloc) la care acestea vor functiona si conditiile locale de montaj.

Instalare montaj calorifere fonta, otel, aluminiu cele mai bune preturi din Bucuresti. Caloriferele din fonta sunt proiectate si fabricate pentru a fi folosite in sisteme de incalzire cu functionare gravitationala si cu circulatie fortata a agentului termic (apa calda) la o temperatura maxima de operare de 115 grade si o presiune maxima de 7 bari.

Schimbarea caloriferelor implica, de asemenea, si schimbarea robinetelor de reglaj cu unele cu dublu reglaj sau cu robinete de reglare cu termostat (in cazul montarii de repartitoare).

Instalator Bucuresti monteaza calorifere fonta ce se pot utiliza in instalatiile de incalzire (instalatii-sanitare-si-termice-montaj-centrale-termice.) in sistem termosifon si de asemenea in sistemele cu circulatie fortata.

Caloriferele din fonta de obicei se livreaza in seturi de maxim 10 elementi, fiecare element fiind acoperit cu un strat de vopsea.

Programari la 0722974760, 0766974760 pentru montaj calorifere fonta, otel sau aluminiu.

Pare complicat? Apelati oricand la echipa noastra de instalatori autorizati.