Un specialist in detectarea scurgerilor, dotat cu echipamente speciale va interveni de urgenta pentru remedierea situatiei. Orice suspiciune de scurgeri apa sau de gaze trebuie urmata de aplicarea unei metode de masurare directe pentru examinarea ulterioara si identificarea locului unde se produce scurgerea cu echipamente speciale.

Reparatia trebuie precedata de o evacuare sau recuperare a agentului de refrigerare si urmata de un test de scurgere cu azot liber de oxigen sau cu un alt gaz adecvat de uscare si testare a presiunii, de evacuare, reincarcare si test de scurgere. Cauza scurgerii trebuie identificata din timp pentru a se evita riscul producerii de recidiva.

La o verificare standard, pentru detectarea scurgerilor, daca sunt suspectate sau detectate scurgeri acestea trebuie reparate cat mai repede posibil iar in decurs de o luna, de la data ultimei reparatii, se va face din nou o verificare completa.

Inainte de a incepe verificarile in vederea detectarii scurgerilor cu echipamente speciale, personalul calificat va decide care metoda este mai potrivita pentru masurare (directa sau indirecta).

 • metodele de masurare indirecte trebuie analizate numai in cazul in care, parametrii analizati sunt de natura sa furnizeze informatii fiabile privind continutul de refrigerare si probabilitatea unei scurgeri.
 • metodele de masurare directe sunt necesare pentru identificarea cu exactitate a locului unde se produc scurgerile si se pot aplica tot timpul. Chiar si asa, anumite caracteristici ale instalatiei, cum ar fi ventilarea mediului, trebuie avute in vedere cand se va selecta cea mai buna metoda directa.

Pentru verificarea in vederea detectarii scurgerilor, prin utilizarea unei metode directe sau indirecte trebuie controlate sistematic urmatoarele parti ale echipamentelor: garniturile de etanseizare, valvele si supapele, sigiliile, inclusiv cele ale uscatoarelor si filtrelor reamplasabile, partile sistemului supuse la vibratii si conexiunile la dispozitivele de siguranta sau operationale.

Pentru detectarea scurgerilor fara decopertare se folosesc camere termografice speciale.

Pe langa camera termografica, la detectarea scurgerilor cu echipamente speciale se utilizeaza si alte echipamente cu dispozitive de scanare speciale precum: camera de diagnosticare termografica FLIR si echipamente Tramex, Rws s.a.

Un avantaj important al termografiei este acela ca ofera o imagine a situatiei si conditiilor scurgerii, a canalizarii sau a cladirii, dincolo de ceea ce se observa cu ochiul liber. Astfel de metode de detectare a scurgerilor cu echipamente speciale, asigura gasirea locatiei exacte a scurgerii sau a umezelii fara sa fie nevoie de decopertat. Umiditatea este dificila, uneori chiar imposibil de detectat in lipsa unui semn vizibil. Semnalele vizuale pentru prezenta umiditatii nu sunt intotdeauna eficiente.

Cu ajutorul unor servicii profesionale pentru detectare si inlaturare a scurgerilor cu echipamente speciale, vei avea parte de un diagnostic initial pentru indepartarea acestora si pentru prevenirea unor incidente pe viitor.

Un alt echipament special folosit pentru detectarea scurgerilor este tehnologia sunetelor, care este considerata cea mai inteligenta abordare a unei inspectii.

Ultraprobe 100 este considerat un echipament special sau sistem ultrasonic de localizare si detectare a scurgerilor. Aplicatii folosite pentru:

 • detectari de scurgeri de presiune si vacuum
 • detectari scurgeri ventile
 • scurgeri sisteme evacuare
 • schimbatoare de caldura, condensatoare sau boilere
 • inspectie separator abur
 • testari scurgeri rezervoare tevi

Avantajele folosirii acestui tip de echipament special, folosit pentru detectarea scurgerilor sunt: precizia si rapiditatea cu care actioneaza, dar si o garantie de 5 ani.

Sistemul ultrasonic de localizare si detectare a scurgerilor, Ultraprobe 100 este format dintr-o trusa, care contine:

 • un amplificator scurgeri de lichid (test ultrasonic cu bule pentru scurgeri de nivel scazut)
 • Kit de extensie stetoscopica
 • amplificator de volum
 • generator specializat de ton
 • casti izolatoare de zgomot DHC-2H deluxe
 • modul de raza lunga LRM-1

De retinut este ca, daca scurgerile sunt detectate la timp, pot fi prevenite incidente care ar putea fi catastrofale.