Detectoarele de gaz
Echipamentele de protectie sunt formate din senzori si electrovalve si sunt obligatorii in imobilele cu consumatori de tip masina aragaz si/sau alte aparate cu flacara libera.
Rolul pe care fiecare dintre componentele echipamentului il are, este de importanta maxima pentru siguranta dvs. si a persoanelor din jur astfel incat senzorul de gaze este special conceput pentru detectarea scurgerilor de gaze emanate de focurile instalate indiferent de cantitatea acestora, iar electrovalva intrerupe automat (chiar si in lipsa dvs.) furnizarea cu gaze, de la iesirea din contorul fiscal pana la consumatorii din imobil.
Pentru realimentarea cu combustibil gazos, nu este necesara interventia personalului de specialitate ci doar urmarea catorva aspecte dupa care puteti actiona butonul montat pe electrovalva:
- aerisirea incaperilor
- nu aprindeti focuri pana nu s-a aerisit (chibrituri,brichete sau alte surse)
- nu actionati intrerupatoarele si aparatele electrice pana nu s-a aerisit
Pozitionarea senzorilor de gaz metan
Detectorul de gaz metan se va instala in incaperea unde exista cea mai mare probabilitate de aparitie a scaparilor de gaze, deasupra zonelor cu posibile scapari de gaze si langa nivelul plafonului (in mod normal la 0,3 m de tavan), intr-un loc unde curentii de aer nu sunt opriti de obstacole (obiectele de mobilier, etc.)
Caracteristici si avantaje ale echipamentului de protectie
Electrovalvele sunt facute din aluminiu aliat sau alama, cu o plaja larga pentru conexiuni de intrare/iesire de la DN 10 pana la DN 200. In stare normala de functionare electrovalva nu este alimentata , rezultand o functionare economica. Filtru fin incorporat pentru a preveni imbacsirea cu impuritati a scaunului pistonului, exceptie modelele de alama. Bobina si conectorul DIN sunt prevazute cu garnituri de etansare pentru a evita patrunderea apei si impuritatilor, permitand in siguranta instalarea in aer liber.
Toate componentele valvei sunt proiectate pentru a suporta orice conditii mecanice, chimice si termice care apar la o instalare obisnuita. S-au folosit impregnarea efectiva si tratamentul suprafetelor pentru a creste rezistenta mecanica, etanseitatea si rezistenta la coroziune a componentelor.
Caracteristici generale senzor gaz (detector)
Senzorul de gaz are rolul de a sesiza existenta gazului narural, GPL, gazului butan etc, în camerele în care este montat.
Montajul senzorului de gaz se face în camerele în care exista consumatori de gaz, deci în spatii în care exista posibilitatea scurgerii gazelor si aparitiei pericolului de explozie.
Pentru gaz natural, montajul se face la 5-15 cm mai jos de tavan, iar pentru GPL aparatul se va monta la 15-25 cm de podea.
Senzorul se conecteaza la electrovalva prin intermediul unui cablu electric (2x1mm), dupa care se alimenteaza senzorul la priza (220V).
Mod de functionare:
In momentul alimentarii cu tensiune se aprind ledurile verde si galben.
Dupa perioada de calibrare de aproximativ 20s-1min, ledul galben se stinge, ramânând aprins doar ledul verde, aceasta însemnând ca aparatul este pregatit de functionare.
Pentru testare, se poate folosi gazul de la bricheta.
În momentul în care senzorul detecteaza gazul, va transmite un semnal electric electrovalvei, care va reactiona cu închiderea gazului, în acelasi timp aprinzându-se led-ul rosu si pornind alarma sonora, acestea doua mentinându-se pâna când senzorul nu mai sesizeaza gaz în încapere.
Daca aparatul nu functioneaza corect, led-ul galben va lumina continuu.