Instalatii PPR
Instalatiile sanitare dintr-o anumita cladire sunt cele care reunesc generic toate conductele sau tevile: din polipropilena, polietilena, pexal, zinc sau cupru si circuitele de apa din interior. Asigura buna functionalitate a instalatiilor din acea cladire si nevoile persoanelor care locuiesc in ea.
Proiectarea, inlocuirea si alegerea componentelor unei instalatii sanitare potrivite, din polipropilena, se poate dovedi o provocare pentru o persoana necalificata, fiind nevoie de indeletnicirile unui meserias cu experienta. Astfel de lucrari de maxima complexitate impun ajutorul unui specialist, arhitect pentru schitarea si mai ales executia lor. Lucrarile de montare a oricarui tip de instalatie presupun si obtinerea unor autorizatii si avize specifice inainte de demararea proiectului, fiind necesara interventia unui instalator autorizat ISCIR.
Alegerea materialului potrivit al tevilor, pentru inlocuirea si montarea lor depinde, mai ales, de gusturile, bugetul si destinatia cladirii.
Aspectele principale, care trebuie luate in calcul, inainte de a decide ce material este potrivit, sunt in principal:
- pretul
- rezistenta in timp
- functionalitatea
- factorul estetic
Avantajele unei instalatii din PPR
Instalatiile termice si sanitare din PPR pot fi executate in doua variante: cu tevi aparente sau tevi ingropate.
- Avantajul traseelor aparente consta in faptul ca, in cazul avariilor, se poate interveni cu usurinta.
- Tevile din PPR sunt utile mai ales la instalatiile de apa si incalzire, datorita caracteristicilor materialului polipropilena.
- Acest material rezista la coroziunea chimica si poate veni in contact direct cu materialele de constructie, nefiind nevoie de protejarea lor cu izolatie speciala.
- Conductibilitatea termica joasa garanteaza o scazuta dispersie termica.
- Temperatura de utilizare este cuprinsa intre – 20 si + 95°C.
- Structura omogena si compacta impiedica formarea de depozite calcaroase in interiorul acestora.
- PPR este un bun material izolator acustic, reducand la maximum zgomotul produs de lichidele care circula in interiorul acestor conducte.
- Simplitatea asamblarii permite o usoara manevrare, ducand la o reducere semnificativa de timp.
- Un alt avantaj al tevilor din PPR il reprezinta rezistenta la coroziunea chimica.
- Conductele cu insertie de fibra fata de cele din aluminiu sunt mai subtiri, insa suporta mult mai bine dilatatia termica si nu este necesara folosirea elementelor de fixare in numar mare.
- Au o elasticitate mai buna, un aspect estetic placut si nu isi modifica forma prea mult la temperaturi ridicate.
- Imbinarile se realizeaza rapid si usor.
- Polipropilena este cea mai ieftina, usor de intretinut si rezistenta varianta, de inlocuire a tevilor de apa calda sau rece, ori instalatiile sanitare de incalzire.
- Tevile din PPR sunt des utilizate la instalatiile sanitare si de incalzire, mai ales, datorita pretului, greutatii mici si a calitatii materialului.
- Tevile din PPR sunt mai eficiente decat alte materiale, pastreaza caldura mai mult timp decat cele din cupru, avand un coeficient termic de transfer foarte mic.
- Instalatiile din PPR au o durata de viata de 50 de ani si o garantie care oscileaza de la un producator la altul.
Dintre proprietatile tevilor din polipropilena, cele mai importante sunt:
- Fac parte din categoria materialelor plastice dure si rigide
- Rezista la temperaturi inalte
- Prezinta rezistenta ridicata la coroziune chimica
- Rezistenta medie la impact
- Material ecologic, non-toxic, prietenos cu mediul inconjurator
- Greutate mica si se transporta usor
- Usor de intretinut
- Izoleaza bine fonic
- Se monteaza usor si simplu
In cazul instalatiilor ingropate in pardoseala, specialistii in domeniu recomanda utilizarea conductelor din PPR, deoarece sunt mai groase si mai rezistente la presiunea exercitata de o cladire din beton.
Cat priveste randamentul, instalatiile cu tevi din PPR sunt mai eficiente pentru ca nu pierd caldura, coeficientul de transfer termic fiind foarte mic. Traseele instalatiilor termice si de apa poti fi montate si in varianta apprent pe tavane tehnice, atunci cand inaltimea incaperii permite acest lucru.
Dintre dezavantaje ar fi de mentionat faptul ca, atunci cand instalatiile din PPR sunt expuse razelor solare, acestea isi pierd calitatile de structura, mai exact conductele se macina de la exterior catre interior pierzand din diametrul exterior. Astfel, traseele externe neizolate nu sunt indicate.
In cazul traseelor termice ingropate specialistii recomanda folosirea izolatiei pentru a permite conductelor dilatarea si constructia in sape sau pereti pe durata functionarii instalatiei termice.