Cuprul reprezinta calitatea cea mai inalta si tehnologia cea mai moderna din zilele noastre in domeniul tehnicii instalatiilor. Daca materialul este ales in mod profesionist, in timpul proiectarii sistemelor de incalzire si a conductelor de apa, cuprul va fi alegerea cea mai potrivita.

Cuprul este materialul cel mai potrivit in instalatiile pentru constructii, se poate utiliza usor si in mod economic pentru a rezolva orice problema tehnica. In plus, este durabil, usor de modelat si foarte apreciat in randul tehnicienilor instalatori.

Instalatiile sanitare, utile in orice tip de cladire, sunt cele care reunesc generic toate conductele sau tevile, indiferent de material: din polipropilena, polietilena, pexal, zinc sau cupru si circuitele de apa din acea cladire. Instalatiile din cupru au rolul de a asigura buna functionalitate a instalatiei sanitare sau termice pentru persoanele care locuiesc in acea cladire si nevoile acestora.

Uneori, proiectarea, inlocuirea si alegerea componentelor unei instalatii sanitare potrivite, din pexal, polietilena, polipropilena, zinc sau cupru se poate dovedi o provocare prea mare pentru o persoana necalificata. De aceea, este indicat sa va documentati bine inainte de a incepe astfel de lucrari, de maxima complexitate sau sa cereti ajutorul unui specialist, arhitect pentru schitarea, dar mai ales pentru executia lor. Lucrarile de montare a oricarui tip de instalatie, din cupru, pexal ori PPR, presupun si obtinerea unor autorizatii si avize specifice inainte de demararea proiectului. De aceea, interventia unui instalator autorizat este cea mai potrivita.

Alegerea materialului potrivit al tevilor, fie pexal, PPR, polietilena, zinc sau cupru pentru inlocuirea si montarea lor depinde, mai ales, de gusturile, bugetul si destinatia cladirii.

Care sunt factorii care influenteaza buna functionare a instalatiei sanitare, in cazul in care se inlocuiesc cu tevi din cupru

Aspectele principale, care trebuie luate in calcul, inainte de a decide ce material este mai potrivit la instalatiile sanitare dintr-o cladire, sunt in principal:

  • pretul
  • rezistenta in timp
  • functionalitatea
  • factorul estetic

Instalatiile cu tevi din cupru permit o libertate de proiectare mai mare decat alt tip de material, precum otelul, deoarece toate solutiile realizate cu tevi din otel pot fi realizate si cu tevi de cupru, insa cuprul asigura posibilitati suplimentare de instalare. Indiferent de materialul ales, la instalatiile din constructii, tot ceea ce presupune inlocuire sau montarea tevilor de cupru, trebuie facuta cu mare atentie, pentru a evita eventualele neplaceri si pericole. Fiecare tip de instalatie este diferit si presupune anumite riscuri, avantaje si dezavantaje, indiferent pentru ce tip de cladire va fi folosita instalatia respectiva.

De aceea, este recomandat sa se analizeze bine ofertele inainte de a opta pentru un anumit tip de material al instalatiei.

Care sunt avantajele sau dezavantajele montarii unei instalatii din cupru

Instalatiile din cupru au o durabilitate mai mare e viata

  • Prima si cea mai importanta dintre calitatile instalatiilor din cupru este modul in care reactioneaza la efectele termice. Nu reprezinta nicio problema cu dilatarea, si in plus, nu apare deteriorarea calitatii ca efect secundar pe parcursul utilizarii.
  • Instalatiile din cupru rezista la temperaturi si actiuni mecanice externe, la presiuni si conditii meteo extreme, nu imbatraneste si nu isi schimba proprietatile de-a lungul timpului.
  • Tevile din cupru se numara printre preferintele multora, atunci cand se decide inlocuirea instalatiilor, in detrimentul celor din PPR, polietilena, zinc sau pexal. De asemenea, reprezinta si o alegere sigura si sanatoasa, avand caracter antibacterian.
  • Usurinta in executie. In ceea ce priveste durata de executie, la o instalatia din cupru, aceasta este de doua saptamani, in cazul unui apartament normal cu doua sau trei camere si mai mult de doua saptamani pentru locuinte mai mari.
  • Instalatiile realizate pe cupru au o durata mare de viata datorita imbinarilor efectuate prin sudura. Unul dintre dezavantaje este ca sunt mai zgomotoase in comparatie cu celelalte. Cu toate acestea, calitatea va fi data, in principal, de modul lucrarii de executie, de alegerea materialelor adecvate si de calitatea lor.
  • Cuprul este un material natural si ecologic. Avand in vedere ca protectia resurselor naturale ar trebuie sa fie foarte importanta pentru noi, cuprul este alegerea cea mai buna, fiind un material natural si usor, 100% reciclabil.

Cuprul si instalatiile din cupru reprezinta sanatate si calitate.