Metode de reglare debit pentru consum economic la centrale termice, cuptoare, aragaze
Incalzirea locuintei si preturile aferente acesteia sunt probleme cotidiene, cu care se confrunta oricine. De aceea, in sezonul rece, si nu numai, orice persoana se intreaba ce metode de reglare debit pentru consum economic la centralele termice, cuptoare sau aragaze exista.
In cazul unei centrale termice pe gaze, trebuie sa stii ca, odata cu incalzirea vremii aceasta trebuie folosita diferit fata de cum o faci atunci cand afara e ger de crapa pietrele. Mai ales, pentru a evita consumul inutil de gaze si umflarea facturii.
Iata cateva metode la indemana de reglarea debitului pentru consum economic la centralele termice:
- Inchide centrala cand nu esti acasa. Dupa ce pleci de acasa este bine sa inchizi centrala sau sa o setezi la o temperatura mai mica, in asa fel incat centrala sa porneasca mai rar sau deloc. Nu are sens ca, peste zi sa functioneze, dupa ce afara s-a mai incalzit putin si nu are rost sa incalzesti locuinta cat timp nu esti acasa. In acest fel vei face economie la gaze iar factura va fi automat mai mica.
- Poti inchide caloriferele in camerele in care nu stai, doar daca afara sunt ceva grade cu plus, altfel exista pericolul de condens si aparitia igrasiei. Dar, daca afara sunt 10-12 grade este recomandat ca, in camerele in care stai, sa tii caloriferele inchise.
- Pentru reglarea debitului pentru consum economic la centralele termice pe gaze este necesar un termostat de camera. Un termostat de ambianta wireless, conectat la centrala termica, face economie la factura si ajuta si centrala sa nu mai porneasca prea des. Setat la o temperatura de 20-21 de grade, pe timp de noapte si 18-19 grade, ziua va reduce costurile la combustibil. Fiecare grad in plus, cu care incalzim suplimentar locuinta duce la un consum suplimentar de 6-7%.
- Termostatul trebuie amplasat in camera unde locuiesti sau unde stai cel mai mult, departe de ferestre, pentru a evita ca centrala sa functioneze in gol si in scopul reglarii debitului pentru consum economic a centralei termice.
- Centrala economica e cea mai recomandata, in cazul in care cautati cele mai bune metode de reglare a debitului pentru un consum economic la centralele termice. Cele mai indicate sunt centralele termice in condensare, din clasa A+ sau A++, care pot reduce cu pana la 35% consumul de gaz.
- Instalatia de incalzire trebuie verificata periodic. Verificare tehnica a gazelor si a centralei termice se face o data la doi ani, de catre o societate autorizata de ISCIR si consta in verificarea functionarii corecte si sigure a centralei termice. Functionarea indelungata sau in conditii improprii a centralei termice va duce in timp la uzura pieselor si automat la cresterea consumului de gaze si nu se mai pune problema reglarii debitului pentru consum economic a centralei termice.
In ceea ce priveste metodele de reglare a debitului pentru un consum economic la centrale termice, aragaze sau cuptoare, pentru cele din urma fiecare persoana, care se muta intr-o locuinta noua sau trebuie sa isi achizitioneze un cuptor nou, pe langa intrebarea legata de economie, se confrunta si cu dilema ce sa cumpere: cuptor pe gaz sau electric.
Iata ce trebuie sa stii:
- in primul rand, daca esti adeptul bucatariei traditionale, cuptorul pe gaze este cel mai recomandat. Trebuie sa tii cont ca, oferta este mai mica decat in cazul cuptoarelor electrice. Diferenta tot mai mica dintre pretul energiei electrice si pretul gazelor conving tot mai multi cumparatori sa se indrepte, insa catre cuptoarele electrice.
- pentru reglarea consumului economic in cazul cuptoarelor si aragazelor, pe gaz trebuie ca acestea sa functioneze in conditii optime. Solicitati sprijinul instalatorilor autorizati pentru reglarea arzatoarelor, verificarea filtrelor de apa si a depunerilor de calcar pe conducte.
- reglarea debitului pentru consum economic in cazul aragazelor si cuptoarelor se face si printr-o reglare optima a arzatoarelor. Pentru robinetele prevazute cu un dispozitiv care permite reglarea debitului economic doar pana la o anumita limita inferioara, reglarea se face prin actionarea asupra surubului dispozitivului cu o surubelnita adecvata. Pentru a avea acces la surub se scot prin tragere butoanele de comanda ale arzatoarelor. Se verifica de mai multe ori daca flacara nu se stinge la trecerea brusca de la pozitia maxim (debit normal) la minim (debit economic)
- cu privire la reglarea debitului pentru consum economic la cuptor se va verifica de mai multe ori daca flacara reglata la pozitia economic nu se stinge la inchiderea normal a usii.