Expertii in instalatii ne spun ca principala cauza a problemelor care apar la instalatia termica o reprezinta rugina din interiorul tevilor si conductelor!

Deci, rugina este dusmanul numar unul atunci cand e vorba despre caldura din casa dumneavoastra! Probabil ca nu va asteptati, dar acesta este adevarul! Ce ne raman de facut pentru a remedia problema si, mai mult, pentru a preintampina aceste neajunsuri in timp util?

Se poate face reparatia coloanelor de termoficare la blocuri! Desi, uneori rugina a castigat atat de mult teren incat reparatia devine practic imposibila. Dar chiar si atunci se poate face inlocuirea coloanei de termoficare a blocurilor!

La cine apelam daca avem nevoie de o reparatie sau o inlocuire a coloanei de termoficare de la bloc?

Aceasta este o lucrare de anvergura si e putin probabil sa gasiti un particular care sa aiba toate sculele si materialele necesare pentru reparatie! In plus, dumneavoastra veti interveni asupra instalatiei termice a RADET-ului cu care aveti un contract! Verificati cu atentie contractul, pentru ca este foarte posibil ca, in cazul unor anumite reparatii, daca nu apelati la un tehnician sanitar autorizat si specializat in domeniu, sa incalcati cauzele contractuale si sa aveti ulterioare probleme legislative cu firma furnizoare de caldura!

De aceea este recomandat sa apelati la o firma specializata in reparatii sau inlocuiri coloane de termoficare la blocuri, pentru ca ei cunosc foarte bine aceste clauze si vor respecta cadrul legal al reparatiilor, oferind atat mana de lucru calificata cat si materialele care sa se incadreze in STAS-uri si standarde impuse de RADET.

Raspunsul este – apelati la o firma specializata in domeniu! Acestea, pe langa mana de lucru calificata si materialele omologate, va ofera si garantie asupra lucrarii si preturi corecte! Mai mult, pentru ca o coloana de bloc presupune o interventie in mai multe apartamente si e posibil ca nu toti locatarii sa aiba bani imediat pentru plata lucrarii de reparatie sau inlocuire a coloanei de termoficare a blocului, firmele acestea ofera posibilitatea esalonarii platii in mai multe rate lunare, chiar si pe durata a doi ani!

Ce include operatia de inlocuire a unei coloane de termoficare de bloc?

De obicei este vorba despre coloana verticala de termoficare a unei scari, sau a mai multor scari de bloc. Oricare ar fi aceasta, daca este nevoie de inlocuirea coloanei de termoficare a blocului, se va incepe, desigur, cu demontarea acesteia, tur si retur! Incepand cu subsolul si pana la ultimul etaj, se va instala noua coloana termica, montandu-se totodata si sistemele de prindere in perete a acesteia. Nu se va omite montarea robinetilor, atat a celor din subsolul blocului cat si a celor de golire a instalatiei.

Sistemul de aerisire a instalatiei termice a unui bloc este foarte important, aerisirea fiind una din operatiile absolut necesare pentru buna functionare a coloanei! Asa ca o etapa foarte importanta in procesul de inlocuire coloana de termoficare de bloc o reprezinta racordarea coloanei la sistemul de aerisire existent deja, sau instalarea de sisteme noi, moderne si automate de aerisire. Dupa crearea infrastructurii principale a coloanei de bloc – adica a instalatiei termice verticale – urmeaza conectarea acesteia, in fiecare apartament, la calorifere! Sau chiar inlocuirea caloriferelor, acolo unde acestea, tot din cauza ruginii, nu mai prezinta siguranta si integritate!

Racordarea acestora se va face pana la robinetii tur – retur. Desigur, la sfarsitul inlocuirii unei coloane de termoficare de bloc si inainte de punerea ei, din nou, in functiune, vor urma teste riguroase pentru a verifica lucrarea. Testele pot dura si cateva zile la rand, ele fiind urmate de retusuri acolo s-au observat scurgeri si defectiuni. Pentru a evita inconvenientele se recomanda ca operatiile de reparatie sau inlocuire a unei coloane de termoficare de bloc sa se realizeze in anotimpul cald.